Studenten zorgverzekering

In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Zolang je nog geen 18 bent, ben je met je ouders meeverzekerd en is je verzekering bovendien nog gratis. Wanneer je 18 bent geworden, dien je er per de eerste dag van de daaropvolgende maand zelf voor te zorgen dat je een zorgverzekering hebt. Je moet dan ook elke maand zelf de premie gaan betalen. Een aantal zorgverzekeraars heeft speciale zorgverzekeringen voor studenten in het aanbod. Dit zijn doorgaans goedkopere verzekeringen, waarbij je toch voor de belangrijkste onkosten gedekt bent. Als student maak je weinig zorgkosten, en dus kun je ook flink besparen op je zorgverzekering!

Uitgebreide zorgvergelijker voor studenten

Je eigen risico in 2018

Om te beginnen positief nieuws. Het eigen risico was in 2016 € 385 en is het jaar er op gelijk gebleven. En ook in 2018 blijft het eigen risico gelijk! Het eigen risico is een bedrag dat je altijd eerst zelf betaalt in een jaar, voordat de verzekeraar je onkosten op zich neemt. Voor sommige belangrijke zorg, zoals een bezoek aan de huisarts of verloskundige hulp en kraamzorg geldt overigens geen eigen risico.

Zorgtoeslag maakt studenten zorgverzekering een stuk goedkoper

De meeste studenten hebben geen hoog inkomen en dat betekent dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dat is een maandelijkse toelage die door de Belastingdienst op je rekening gestort wordt. Hoe hoog dat bedrag precies is, hangt van je inkomen af. Maar het maximumbedrag (dus voor de allerlaagste inkomens) is in 2018 voor alleenstaanden vastgesteld op 94 euro per maand. Ten opzichte van voorgaande jaren is de zorgtoeslag gestegen, als compensatie voor de stijgende premies.

Dankzij de zorgtoeslag hoef je als student met een laag inkomen in werkelijkheid bijna geen zorgpremie betalen. Een hele geruststelling. Aan de zorgtoeslag zijn echter nog wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag je totale vermogen niet hoger zijn dan 113.415 euro. Voor de meeste studenten is dit natuurlijk zo.

Speciale studentenverzekeringen

Er bestaan speciale zorgverzekeringen voor studenten. Sommige verzekeraars maken onderscheid tussen verschillende groepen "zorgvragers". Studenten zijn jong, doorgaans fit en gezond en hebben daardoor minder zorg nodig dan sommige andere bevolkingsgroepen. Daardoor is het mogelijk om jou als student een goedkopere verzekering aan te bieden. Een voordeel voor de zorgverzekeraar is dat de meeste mensen vrij loyaal zijn en niet snel van verzekeraar wisselen. Dus hebben ze jou als student eenmaal "binnen", dan blijf je waarschijnlijk jarenlang klant.

Besparen met naturapolis: de goedkoopste vorm van zorgverzekering

Behalve door voor een speciale studentenverzekering te kiezen, kun je ook geld besparen door een "gewone" verzekering te nemen, maar die op jouw wensen af te stemmen. Zo kun je kiezen voor een naturapolis. Deze is goedkoper, maar je bent beperkt in je keuze van zorgverleners. Je kunt namelijk alleen terecht bij die zorgverleners waar jouw verzekeraar een contract mee heeft. Wil je toch naar een andere zorgverlener, dan krijg je de kosten maar gedeeltelijk vergoed. In de praktijk zal je echter nog steeds een behoorlijk ruime keuze hebben, zeker wanneer je je verzekert bij een van de grote maatschappijen. Zij sluiten met vrijwel alle zorgverleners wel contracten af. Het zal dus maar heel zelden voorkomen dat je ergens niet terecht kunt.

Maximale vrijheid met restitutiepolis

Vind je dit toch maar lastig, dan kun je ook kiezen voor een restitutiepolis. Je hebt dan volledige vrijheid en kan bij iedere zorgverlener terecht. De maandelijkse premie ligt dan wel wat hoger. En een nadeel in vergelijking met de naturapolis is dat je soms zelf de rekening eerst moet voorschieten. Wanneer je die declareert bij je zorgverzekeraar, krijg je het bedrag dan wel weer terug, maar hou hier dus wel rekening mee. Over het algemeen kiezen studenten weinig voor een restitutie zorgverzekering omdat deze een stuk duurder is.

Eigen risico verhogen

Zoals gezegd, heb je altijd een jaarlijks eigen risico van 385 euro. Je kunt er echter ook nog voor kiezen om dit bedrag te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Op die manier kun je je totale eigen risico opschroeven tot maximaal 885 euro per jaar. Hoe hoger je je eigen risico maakt, hoe lager je maandpremie wordt. Maar bedenk wel, dat wanneer je toch medische kosten hebt, je dus voor een fors bedrag zelf bij zal moeten dragen. Zorg dat je hiervoor geld achter de hand hebt.

Aanvullende verzekeringen

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over de basisverzekering. Voor de meeste studenten dekt die wel zo'n beetje alle zorg die ze in een jaar nodig zullen hebben. Maar niet iedereen heeft helaas een even goede gezondheid, ook al ben je nog jong. Wanneer je meer medische hulp nodig verwacht te hebben, bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkundige hulp, dan kun je ook nog extra aanvullende verzekeringen afsluiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod aan diverse aanvullende pakketten. Ook de prijzen hiervan variëren enorm. Het is dus zeer verstandig om je hier goed in te verdiepen. Bezoek eens een vergelijkingswebsite en zet op en rijtje wat jij wel en vooral niét nodig hebt. Op die manier kun je veel geld besparen.

Makkelijk een keuze maken?

Als je het na het lezen van alle informatie nog steeds moeilijk vindt om zelf een goede keuze te maken, raden we je onze zorgvergelijker aan. Deze staat overigens ook bovenaan op deze pagina. Voordeel van de vergelijker is dat je direct je eigen gegevens kunt invullen zoals geboortedatum, gewenste zorg (behandelingen bij de tandarts of fysio) en je vervolgens een goede uitkomst hebt die voldoet aan jouw zorgbehoefte!

Copyright 2017 - 2018 | Goedkopere Zorgverzekering - Direct alle zorgverzekeringen vergelijken en de goedkoopste zorgverzekering afsluiten!