Zorgverzekering voor gezinnen

Heb je een gezin, dan stel je natuurlijk andere voorwaarden aan een zorgverzekering dan wanneer je alleen bent. Ook voor je kinderen ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Tot hun achttiende verjaardag kun je ze nog wel gratis meeverzekeren met de verzekering van jezelf of die van je partner. Je betaalt dan dus nog geen premie voor de verzekering van je kinderen en er wordt ook geen eigen risico gerekend. Je kunt meestal zelf bepalen met welke ouder ze meeverzekerd worden. Sommige verzekeraars zullen kinderen automatisch meeverzekeren met de ouder met de laagste verzekering.

Meldt je kindje na de geboorte meteen aan

Verwachten jij en je partner binnenkort een baby, dan kun je dit alvast doorgeven aan je zorgverzekeraar. Wanneer je kindje geboren is, moet je het zo snel mogelijk aanmelden bij de verzekeraar. Je kindje krijgt dan een eigen polisblad en is vanaf dat moment volledig verzekerd voor alle medische kosten die de basisverzekering dekt. Doe je dit niet, dan loop je het risico alsnog zelf voor eventuele medische kosten op te draaien.

Kosten rond zwangerschap en bevalling

De meeste medische kosten tijdens de zwangerschap en rond de bevalling worden gedekt vanuit het basispakket. Denk daarbij aan verloskundige hulp tijdens zwangerschap en bevalling, de kraamhulp na de bevalling en bevallen in het ziekenhuis, mits op medische indicatie. Ook de echo’s tijdens de zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Let wel op dat bij de kraamhulp nog sprake is van een wettelijk verplichte eigen bijdrage van 4 euro per uur. Er bestaan nog speciale aanvullende pakketten die extra kraamzorg, zwangerschapsgym- of yoga en een kraampakket vergoeden. Ook is het mogelijk de kosten voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie en de eigen bijdrage voor de kraamzorg vergoed te krijgen.

Kind automatisch meeverzekerd

Wanneer je kind er eenmaal is en je hem of haar inschrijft bij jouw eigen zorgverzekering, dan is hij of zij automatisch meeverzekerd voor hetzelfde pakket als jij. Alleen het pakket voor tandheelkunde vormt hierop een uitzondering. Vraag jezelf wel af of dit wel zo verstandig is. Misschien wil je je kind wel voor hele andere zaken aanvullend verzekeren als jezelf of je partner. In dat geval kun je er ook voor kiezen om voor je kind één of meerdere eigen aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Tandheelkundige zorg

Tot 18 jaar krijgen kinderen automatisch een 100 procent vergoeding voor tandheelkundige behandelingen, uitgezonderd orthodontie en kaakchirurgie. Als je verwacht dat je kinderen orthodontie nodig zullen hebben, zal je daar dus een extra aanvullende verzekering voor af moeten sluiten. De meeste verzekeraars bieden verschillende tandartspakketten aan. Kijk dus goed welke voor jouw kind het gunstigst is. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en dan vooral naar de hoogte van de vergoedingen. Dit kan een groot verschil maken.

Gezinspakketten vaak niet praktisch

Er zijn diverse zorgverzekeraars die ook gezinspakketten aanbieden. Dat kan gunstig zijn, maar niet altijd. Het betekent namelijk dat ieder gezinslid hetzelfde aanvullende pakket heeft. Maar niet ieder gezinslid heeft dezelfde medische zorg nodig. Misschien heeft je ene kind een bril, heeft de andere juist een beugel nodig en heeft de derde een aangeboren afwijking, waardoor hij vaak fysiotherapie nodig heeft. Dat vraagt om verschillende verzekeringen. Zodra je merkt dat je betaalt voor zorg die je kind niet gebruikt, loont het de moeite om ieder kind apart aanvullend te verzekeren. Wanneer je kinderen kerngezond zijn en überhaupt vrijwel geen medische zorg nodig hebben, hoef je ze natuurlijk helemaal niet aanvullend te verzekeren. Aangezien ze toch al gratis met jouw eigen aanvullende verzekering zijn meeverzekerd, heb je dat toch achter de hand mocht er toch een keer iets zijn.

Stem verzekeringen af op individuele behoeftes

Door rekening te houden met de persoonlijke wensen en behoeftes van ieder gezinslid kun je geld besparen. Neem eens rustig de tijd om verschillende verzekeraars te vergelijken. Maak voor ieder lid van je gezin de keuzes die voor hem of haar het beste zijn. Op die manier gooi je geen geld weg aan overbodige zaken. Kies dus niet zondermeer de goedkoopste verzekering, maar kijk vooral naar de voorwaarden en dekkingsgraden van die soorten zorg die jullie nodig hebben. Door te kiezen voor de verzekering die het beste bij ieder afzonderlijk gezinslid past kun je per jaar zomaar 100 euro of meer besparen, zonder dat je de noodzakelijk zorg voor je gezin moet missen.

Copyright 2017 - 2018 | Goedkopere Zorgverzekering - Direct alle zorgverzekeringen vergelijken en de goedkoopste zorgverzekering afsluiten!